OVER ONZE GROEP

Scoutinggroep Zuylensteyn is een actieve scoutinggroep in Amerongen, voor jongens en meisjes in de leeftijd van 5 tot 21 jaar. De jeugdleden komen elke zaterdag bij elkaar in het clubgebouw ‘de Kameel’, en vermaken zich daar prima onder (bege)leiding van de staf.

De Scoutinggroep heeft ongeveer 120 leden (waarvan 25 staf) verdeeld over 6 leeftijdsgroepen (‘speltakken’). De leden komen met name uit Amerongen, Leersum, Elst en Wijk bij Duurstede. Verder zijn er ongeveer 25 ouders actief in het bestuur, het beheer van het clubhuis ‘de Kameel’, met onderhoud en geldacties. Scouting Zuylensteyn stelt zich officieel ten doel “….een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid”. Maar het is vooral een gezellige scoutinggroep voor alle leeftijden.

Korte geschiedenis
De scoutinggroep werd in 1965 opgericht en bestond toen alleen nog uit welpen. Twee jaar later kwamen hier verkenners bij. In 1974 werd de eerste stam opgericht voor oudere jongens. Deze ging in 1979 op in de toen gestarte rowanafdeling. Later, in 1983, werd de groep uitgebreid met meisjesspeltakken, de kabouters en gidsen. Vervolgens zijn de stam (weer) in 1985, sherpa’s in 1986 en bevers in 1987 opgericht. Sinds 2011 zijn de rowans en sherpa’s samengevoegd tot de explorers. Vanaf 2013 draaien de welpen en kabouters gezamenlijk in een nieuwe welpen speltak. Sinds 2019 draaien de verkenners en gidsen samen als scouts.

Bijeenkomsten
Alle speltakken komen op zaterdagochtend in ons clubhuis ‘de Kameel’ in Amerongen bijeen. De speltakken hebben hun opkomst van 10 uur tot 12.30 uur. Er zijn ook weekendkampjes en in de zomer gaan de speltakken (behalve de bevers) een week op zomerkamp. In de kerst- en zomervakantie zijn er geen bijeenkomsten en vaak is er in de meivakantie ook op één zaterdag geen bijeenkomst. Via e-mails en de website word je daarvan op de hoogte gehouden.

Scouting Wereldwijd
Scouting Nederland is aangesloten bij de wereld scoutingorganisatie, de W.O.S.M.. Scouting bestaat in ongeveer 160 landen, en telt over de hele wereld ongeveer 28 miljoen leden