MEER INFORMATiE OVER DE Z.O.T.

De Zuylensteyn Oriëntatie Tocht
De Z.O.T. is een Oriëntatietocht. Dat betekent dat je aan de hand van een kaart en de omgeving, je route bepaalt. Je loopt door de mooie natuur van de Utrechtse Heuvelrug in de herfst als de blaadjes gaan vallen. Ziet er altijd prachtig uit en het is meestal mooi weer. Naast de mooie route die je loopt, kent de Z.O.T. een wedstrijdelement: het gaat erom dat je met je team de kortste netto looptijd haalt. De netto looptijd wordt bepaald door het aantal minuten dat je onderweg bent van start tot finish, min de verplichte rusttijd op de bemande posten, min de bonustijd, plus eventuele straftijd. Voor de explorerteams is een apart klassement, dat vinden we wel zo fair.

Kaart
Op de (enigszins aangepaste) die je van ons krijgt, staan posten ingetekend (klik voor voorbeeld). Je krijgt van ons ook een overzicht met welke posten verplicht zijn, welke posten een keuze zijn en welke bonus of superbonus zijn en hoeveel bonustijd je kunt verdienen op de verschillende posten. Er staat ook een globale omschrijving op van hoe het er bij de post uit zou moeten zien (klik hier voor een voorbeeld).

Posten
De verplichte posten zijn verplicht om in te checken. Bij keuzeposten kun je kiezen bij welke post(en) je van een groepje posten incheckt, maar je moet er dan altijd wel minimaal één of twee van een groepje posten doen. Een bonuspost of superbonuspost hoef je niet te doen.

Bonustijden
Verplichte posten leveren geen bonustijd op. Bij een groepje keuzeposten kan het zijn dat één van de keuzeposten een bonustijd oplevert omdat die een beetje uit de (kortste) route ligt en dat gecompenseerd wordt. Verder, als je bij keuzeposten meer posten loopt dan het minimaal verplichte aantal, krijg je ook bonustijd. Bij een bonus of superbonus post krijg je altijd bonustijd omdat zo’n post altijd een stuk buiten de route ligt, of omdat je moet puzzelen om te zien waar de post ligt. De verschillende bonustijden tellen we allemaal bij elkaar op.

Voorbeeld:

Postnummer Type post Bonus indien Bonus
Post 0 Start
Post 1, 2 en 3 Keuze (2 van de 3 is verplicht)

Post 2
3 van de 3

15 minuten
15 minuten

Post 4, 5 en 6 Keuze (2 van de 3 is verplicht)

Post 4
3 van de 3

15 minuten
15 minuten

Post 7 en 8 Verplicht
Post 9 en 10 Keuze (1 van de 2 is verplicht)

Post 10
2 van de 2

10 minuten
25 minuten

Post 11 Bonus (niet verplicht) Post 11 45 minuten

Als je in dit voorbeeld post 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10 en 11 loopt krijg je: 15 (post 2) + 15 (3 vd3) +10 (post 10) + 45 (post 11) = 85 minuten bonustijd.

De bonustijden die op posten zijn te verdienen, zijn in eerste instantie bedoeld om de extra afstand te compenseren. Als je snel genoeg loopt dan levert de post ook echte bonustijdtijd op. Maar uiteraard vragen al die extra meters wel wat extra inspanning en op het einde kan de vermoeidheid net de doorslag geven. Wees dus slim met het kiezen van de route en de posten die je met je team aandoet.

Superbonusposten
Er zijn twee superbonusposten in de route. Dit zijn bonusposten die altijd een bonustijd kennen. Als je ze echter allebei doet, levert die combinatie nog een superverdeelbonustijd op die wordt gedeeld door alle teams die de combinatie doen. Is de superverdeelbonus bijvoorbeeld 240 minuten en zijn er uiteindelijk 8 teams die beide superbonusposten doen, dan krijgt elk team 30 minuten extra bonustijd.

Inchecken op post
Inchecken op de posten gaat met de mobiele telefoon met internet verbinding. Bij de starttafel log je met een unieke code in op een website. Zodra je binnen het bereik van een post bent, kun je via de website mobiel inchecken op die post. Je ziet vanzelf of je binnen het bereik van een post bent, of nog niet.

Bemande posten
Er zijn tijdens de route 4 bemande posten. Uiteraard zijn deze verplicht, anders mis je de lol (en de lunch). Op de bemande posten zijn opdrachten te doen die verband houden met het thema. Met deze opdrachten is ook een prijsje te winnen. Op de bemande posten staat de tijd 15 minuten stil, behalve op de lunchpost, daar staat de tijd 30 minuten stil. De bemande posten zijn echter niet eeuwig bemand, de postbemanning gaat op een gegeven moment ook naar het eindpunt.

Straftijd
Straftijd ontstaat als je een verplichte post niet aandoet, of bij keuzeposten niet het minimum aantal posten loopt. De straftijd is 180 minuten per gemiste post.

Maximale looptijd
Je kunt door alle bonusposten de Z.O.T. lekker lang maken, mogelijk zo’n 45 of 50 kilometer. We moeten echter vlak na zonsondergang wel het bos uit zijn. Er is daarom een maximale looptijd. Deze bedraagt 540 minuten (9 uur). Dit is gemeten vanaf starttijd tot finishtijd, minus de rusttijd op de bemande posten die je hebt aangedaan (dus als het goed is bruto 615 minuten, of 10 uur en een kwartier). Alle minuten boven de 540 tellen dan dubbel als straftijd! Als je om 9.00 uur start, je loopt alle bemande posten, dan moet je om 19.15 uur binnen zijn om deze straftijd te voorkomen. Ben je dan om 19.32 uur binnen, krijg je 34 minuten straftijd!

Het eindpunt van de Z.O.T. is op ‘de Kameel’, het clubhuis van Scoutinggroep Zuylensteyn op de Burgwal in Amerongen.