VEEL GESTELDE VRAGEN

Kan iedereen lid worden van Scouting Zuylensteyn?
Nee, bij scouting moet je niet bang zijn om nat of vies te worden, niet flauwvallen bij een klein wondje, niet wit zijn van je beeldscherm en houden van uitdaging. Mocht je dat wel zijn, bij Scouting leer je dat wel af. Verder mag van ons iedereen lid worden. In principe maakt het niet uit wanneer je je gedurende het jaar bij onze scoutinggroep aanmeldt, maar een logisch moment is bijvoorbeeld na de zomervakantie of in januari.

Is scouting hetzelfde als de padvinders?
Ja. Maar het pad hebben we al lang gevonden en je kunt er gewoon bij ons over binnen lopen. Marcheren, oude omaatjes over straat sleuren en langs de deuren om ramen te wassen voor 25 eurocent doet onze groep echter niet meer. We doen nog wel steeds leuke, afwisselende en uitdagende dingen maar met de hulpmiddelen van nu, zoals GPS, laptops en mooie creatieve materialen.

Is scouting militaristisch?
Sommige dingen lijken op het leger, dat klopt. De achtergrond is echter heel verschillend. Zo gebruiken we sommige materialen uit het leger, gewoon omdat ze handig en praktisch zijn. Vlaghijsen is traditie, het bevordert het groepsgevoel en zorgt voor een moment van rust aan het begin en einde van de activiteiten. De scoutfit (het uniform) is overgewaaid van de schooluniformen uit Engeland.

Waar kan ik mij aanmelden?
Loop op een zaterdag eens langs bij de Kameel en maak eens kennis, vul het aanmeldingsformulier in of meld je aan bij secretariaat@zylensteyn.nl. De speltakleiding nodigt je uit voor een opkomst (als er geen wachtlijst binnen de speltak is). Vervolgens mag je 4 keer (gratis) komen kijken.

Wat heb ik allemaal nodig?
Als je het naar je zin hebt bij Scouting Zuylensteyn volgt al gauw je installatie. Dit betekent dat je dan een belofte doet en officieel bij de groep gaat horen. Vanaf dan draag je ook het scoutinguniform. Dit is te koop bij de ScoutShop. Wanneer je wat ouder bent, heb je ook regelmatig een weekend- of weekkamp. Daarvoor heb je natuurlijk op den duur een goede slaapzak, slaapmatje, en bord en mok en bestek voor nodig. Verder kun je denken aan aankopen als een zaklamp, een rugzak, goede stevige wandelschoenen (we lopen best wel wat), etc. Dit kun je allemaal aanschaffen naarmate je langer bij Scouting zit. Enkele outdoor zaken in de buurt geven korting bij de aanschaf van dit soort spullen op vertoon van de Scout card.

Vuur is gevaarlijk, dat doen jullie toch zeker niet?
Nou en of! Auto’s zijn ook gevaarlijk. Bij scouting geloven we dat je juist met risico’s moet leren omgaan in plaats van thuis de deur achter je dicht trekken en onder de dekens te gaan liggen. Vuur stoken, hakken met een bijl, boomhutten bouwen, nachttochten, met een zakmes snijden, we doen het allemaal. Van onze leiding leren kinderen, uiteraard afhankelijk van de leeftijd, hier voorzichtig mee om te gaan.

Worden de stafleden betaald?
Nee! Alle stafleden bij Scouting Zuylensteyn zijn vrijwilliger. Vrijwilliger zijn bij scouting betekent niet vrijblijvendheid. Elke week weer een leuk programma voor een groep kinderen bedenken, uitwerken en uitvoeren kost tijd en energie. En dan hebben we het nog niet eens over alle weekend- en zomerkampen, of groepsactiviteiten. Maar dat hebben de stafleden graag over voor hun hobby! Want het voorbereiden van een activiteit is al de helft van het plezier. Alle stafleden van Scouting Zuylensteyn hebben een of meerdere trainingen gevolgd voor het (bege)leiden van de speltak waar ze staflid van zijn. Bovendien wordt er jaarlijks door de groep een training georganiseerd over bijvoorbeeld reanimatie, EHBO of pesten. Tegenover deze belangeloze inspanning staat er als bedankje van het bestuur jaarlijks na het gezamenlijk kamp een gezellige barbecue klaar, en wordt er eens per jaar een stafweekend georganiseerd.

Hebben jullie nieuwe stafleden nodig?
Zoals elke vrijwilligersorganisatie zitten wij ook te springen om nieuwe vrijwilligers! Mensen die ouder zijn dan 18 jaar kunnen contact opnemen met de groepsbegeleiding. Je hoeft geen ervaring met scouting te hebben om staflid te worden. Tijdens de cursussen die ieder staflid moet volgen leer je heel veel over scouting, het begeleiden van groepen kinderen en het bedenken van leuke en actieve programma’s. Wel is het belangrijk dat je het leuk vind om met kinderen en / of jongeren om te gaan en je moet bereid zijn een deel van je zaterdag plus ongeveer een avond in de week in deze boeiende vorm van vrijetijdsbesteding te investeren. Maar… daar krijg je wel heel wat voor terug!